آخرین به روز رسانی: دوشنبه 8 دی 1404
آخرین به روز رسانی: دوشنبه 8 دی 1404
دوشنبه 08 دی 1404
کد خبر: 7359
تعداد بازدید: 11

احمد جعفری‌ماجد

یادداشت اكوتوریسم در حاشیه شط

اگر به جنگ تحمیلی به عنوان بخشی از تاریخ این مرز و بوم بنگریم جغرافیای جنگ را می‌توان به عنوان مناطقی با قابلیت جذب گردشگر به شمار آورد.

احمد جعفری‌ماجد، مدیر عامل انجمن دوستداران میراث فرهنگی و گردشگری تیری، در یادداشتی نوشت: برای مطرح شدن روستاهای هدف گردشگری در استان ناچار به بازخوانی مجدد فهرست مناطق جنگی و جنگ‌زده هستیم.

در ضلع غربی اهواز، قریه به قریه و آبادی به آبادی، هنوز ردپای جنگ روی زمین مانده است و كابوس ناآبادی تن نحیف روستا‌ها و روستاییان را می‌خراشد.

تانک‌های نیمه‌جان، دیوارهای زخمی، كاروان‌های تشییع شهدای تفحص شده، همه و همه یادگار آن روز‌ها هستند. ۱۰ كیلومتر بیرون اهواز به سمت غروب، روستای دیروز و بخش امروز «گمبوعه»، که یکی از بخش‌های شهرستان حمیدیه است، واقع شده است.

نام این روستا شاید هنوز تن دشمن را بلرزاند؛ همان دشمنی كه توپ‌هایش مغلوب «فاله» شدند و حیله‌هایش تسلیم «مگوار». هنوز كودكان آن‌جا نام اجدادشان را از بَر هستند و حتی وقتی یک بازی ساده فوتبال روی زمین داغ خاکی را می‌برند شعار «الطوب احسن لو مگواری» (چوب دستی‌ام بهتر است یا توپ جنگی تو) را سر می‌‎دهند تا تاریخ آن رشادت‌ها را از یاد نبرد.

یادمان جهاد عرب در جنگ جهانی اول مقابل متجاوزان انگلیسی، كماكان گردشگران را به سوی خود فرامی‌خواند. گمبوعه علاوه بر نماد‌های مقاومت، پارک جنگلی وسیعی دارد كه نیازمند توجه بسیار است. امروز نیز در کنار این ظرفیت‌ها مجموعه‌های گردشگری در حال راه‌اندازی هستند تا گردشگران بیشتری را با این مرز و بوم آشنا سازند.

همچنین در شمال شهر حمیدیه مسیر گردشگری «روستاهای خسرج» با جنگل‌های سرسبز و تپه‌های شنی دیدگان هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌كنند. با تاسیس مكان‌های گردشگری در بلندی تپه‌های رملی ثبیت ‌شده می‌توان رصدخانه، محل عرضه تولیدات روستایی و محلی برای به نمایش گذاشتن صنایع دستی و فرهنگی مردمان بومی تاسیس كرد زیرا این كار می‌تواند منجر به توسعه گردشگری محلی و توسعه‌ی اشتغال روستایی شود.

روستاهای كناره رود كرخه همچون «علاونه ضعیف»، «علاونه فای»، «حلاف»، «شریعتی» و یا حتی «قصر حمیدیه» بستر مناسبی برای رونق گردشگری آبی هستند. در این میان می‌توان محصولات و تولیدات این روستا‌ها چون پشم، بافته‌هایی مانند كلاه و دستكش یا سبزی، صیفی و خرما را نیز معرفی و عرضه كرد.

از سوی دیگر روستای «سیدعباس» یا «شریعتی» در كناره غربی رودخانه كرخه را می‌توان یكی از بی‌نظیر‌ترین روستا‌ها برای معرفی به عنوان هدف گردشگری نام برد. آرامگاه سیدمحسن مشعشعی به عنوان یکی از شخصیت‌های عالم و مبارز شیعه در جهان اسلام یكی از ظرفیت‌های مهم این روستاست. «سلطان محسن مشعشعی» یكی از امرای پر آوازه حكومت مشعشعیان، همزمان با دوره صفویان بود كه توانست حكومت خود را تا الاحساء، قطیف، سور بغداد و بندرعباس گسترش دهد. او توانست در مركز حكومتی خود شهرهای مهمی چون «مُحسنیه» در نزدیكی هویزه كنونی و قلعه‌ «دایر» در شوش را بنا كند.

از دیگر ظرفیت‌های روستای سید عباس و شبیشه وجود گلستان‌ها و باغ‌های گل با رنگ‌ها و انواع مختلف است. كاشت باغ‌های گل در این منطقه هر سال به صورت فصلی آغاز و عمر این باغ‌ها از اواخر بهمن شروع می‌شود و تا اواخر فروردین ادامه دارد.

روستای «طراح» یکی دیگر از روستاهای زیبای غرب اهواز است كه مقر استقرار شهید چمران و نیروهای چریكی در جنوب شرقی حمیدیه و در نزدیكی روستای پیچ سیدجابر بود در جنگ تحمیلی نقش ویژه‌ای داشت و اولین شكست نیروهای بعثی در ۹ مهر ۱۳۵۹، در نزدیكی آن از سوی مردمان شهر حمیدیه، سپاه، بسیجیان و كشاورزان اتفاق افتاد.

به نظر می‌رسد وجود موزه جنگ در این منطقه ضروری است در حالی كه بسیاری از آثار باقی مانده از این دوره با تهدید ناشی از تابش مستقیم خورشید، باران و رویش گیاهان هرز روبه‌رو هستند.



طراحی و پیاده سازی: راد وب