مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان گفت: جشن گرگیعان، به عنوان یکی از میراثهای معنوی ثبتشده ملی از خوزستان، نمادی از همدلی، شادی و اشاعه ارزشهای نیکو در جامعه است.
بهگزارش روابطعمومی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خوزستان، در پیام محمد جوروند آمده است:
«به نام خداوند بخشنده و مهربان
فرا رسیدن جشن گرگیعان، این آیین باشکوه و شادمانه که ریشه در فرهنگ غنی و معنوی مردمان دیارمان دارد، بر همه کودکان، خانوادهها و دوستداران فرهنگ و آیینهای اصیل ایرانی اسلامی مبارک باد.
جشن گرگیعان، به عنوان یکی از میراثهای معنوی ثبتشده ملی از خوزستان، نمادی از همدلی، شادی و اشاعه ارزشهای نیکو در جامعه است. این جشن که با نام مبارک امام حسن مجتبی (ع)، تجلیبخش مهربانی و بخشش، گره خورده است، فرصتی است برای زنده نگه داشتن سنتهای دیرینه و انتقال آن به نسلهای آینده.
ما در ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خوزستان، همواره تلاش کردهایم تا با حفظ و احیای چنین آیینهای ارزشمندی، گامی بلند در راستای پاسداشت هویت فرهنگی و معنوی این سرزمین برداریم. جشن گرگیعان، با آن شور و نشاط کودکانهاش، یادآور این است که فرهنگ و آیینهای ما، زنده و پویا هستند و در قلبهای کوچک و بزرگ جاریاند.
امیدواریم این جشن زیبا، همچون گذشته، با شور و شعفی وصفناپذیر در میان خانوادهها و کودکان عزیزمان برگزار شود و پیام مهربانی، دوستی و همبستگی را به همه ایرانیان برساند.
به امید آنکه با همتی جمعی، این میراث گرانبها را برای آیندگان حفظ کنیم و همواره شاهد شکوفایی فرهنگ و هنر این مرز و بوم باشیم.»
همه ساله همزمان با میلاد امام حسن مجتبی (ع) مراسم قدیمی و کهن «گرگیعان» برگزار میشود. «گرگیعان» یا «قرقیعان» نام یک آئین سنتی رایج بین مردم عرب استان خوزستان، هرمزگان و کشورهای عربی نظیر عراق است که در نیمه ماه رمضان توسط کودکان اجرا میشود.
در روز برگزاری این مراسم، رسم بر این است که کودکان و نوجوانان به کوچهها میروند، دو سنگ کوچک در دستانشان گرفته و با زدن آنها به یکدیگر، اشعار مخصوص این آئین را میخوانند. همزمان با شعرخوانی، به در خانهها میزنند و اهالی خانه نیز کیسه کودکان را با شیرینی و شکلاتهای محلی پر میکنند. اجرای این مراسم، همانند نام آن، با سرودها و آوازهای خاصی همراه بوده که بخشی از این سنت دیرینه محسوب میشود.