کافهموزه سنتی سرابی به عنوان بخشی از خانه تاریخی سرابی همزمان با تعطیلات نوروز ۱۴۰۴ به بهرهبرداری رسید.
بهگزارش روابطعمومی دبیرخانه ستاد اجرایی خدمات سفر خوزستان، آرش سرابی مالک و مدیر خانه تاریخی سرابی با اعلام این خبر افزود: فضای کافهموزه سنتی سرابی در شبستانها و شوادانهای خانه تاریخی سرابی (هتل سرابی) به صورت پلکانی در شش طبقه زیر زمین به عمق منفی ۱۵ متر تعبیه شده است که هریک از طبقات بخشی از این کافه را تشکیل میدهند ضمن اینکه بخشی از سازههای آبی که مربوط به دوره هخامنشیان هست نیز در محل طبقات کافه قابل مشاهده و بازدید هست.
او در توضیح شبستانها و شوادانها که کافهموزه سرابی در آن مکان تعبیه شده عنوان کرد: باتوجه به اقلیم خوزستان، شبستانها و شوادانها فضاهایی به عمق چندین متر در زیرزمین خانههای سنتی بودند که در قدیم باتوجه به نبود وسایل خنککننده مردم برای فرار از گرما به آن قسمت از خانه پناه میبردند.
سرابی با بیان اینکه شبستان به طور معمول ۲۰ درجه تفاوت دما با سطح حیاط دارد افزود: شوادانها نیز تقریبا ۲۵ تا ۲۷ درجه تفاوت دمای معکوس با سطح حیاط دارند و در گذشته باتوجه به گرمای طاقتفرسای تابستان مردم به آن محل ها پناه میبردند.
او اضافه کرد: دمای شوادانها همواره ثابت است و در هر فصل از سال دمایی بین ۲۵ تا ۲۷ درجه بالای صفر دارد؛ به این معنا که به عنوان مثل چنانچه دمای سطح حیاط صفر درجه باشد دمای شوادانها ۲۵+ تا ۲۷+ درجه است.
مالک خانه تاریخی سرابی با اشاره به اینکه کار ساماندهی و مرمت شبستان و شوادانهای این خانه از سال ۱۳۹۵ آغاز شد و با پایان مرمت در اواخر سال ۱۴۰۳ و تعریف کاربری کافه برای آنها، در نوروز ۱۴۰۴ به بهرهبرداری رسید، گفت: هدف اصلی ما از ایجاد کافه در این مکان، احیا و حفظ یک بنای تاریخی و الگوسازی برای صاحبان بناهای تاریخی است؛ کمااینکه با گشایش این کافه سنتی علاوه بر کار فرهنگی، مرمتی و حفاظتی، برای ۱۰ نفر نیز اشتغالزایی ایجاد شده است.
او افزود: از همه مهمتر، در این کافهموزه سنتی تلاش میکنیم احساس خوب را در وضعیت اقتصادی فعلی به مردم هدیه کنیم؛ خوشبختانه اقدامی که ما در حوزه فرهنگی، اقتصادی و ایجاد اشتغال انجام دادهایم جزو سیاستهای کلان دولت نیز است.
سرابی با بیان اینکه هتل و خانه تاریخی سرابی دارای ۱۵ اتاق هست که سالها است در فضایی دلنشین پذیرش گردشگر مسافر میکند عنوان کرد: تلاش کردیم با گشایش این کافه در اعماق زمین این خانه تاریخی که هر بخش از دیوارها و پلکانش حکم موزه را دارد جذابیت را برای گردشگران و مسافران نوروزی عزیز دوچندان کنیم.
او افزود: در این کافیشاپ همه خدمات کافهای به صورت سنتی ارائه میشوند و حتی ظروف مورد استفاده در این کافیشاپ بهصورت دستساز طراحی کردهایم.
مالک خانه تاریخی سرابی با تأکید بر اینکه در کافهموزه سرابی کیفیت سفارش ارائهشده به مهمان و گردشگر برای ما در اولویت است گفت: در بُعد کیفیت محصولات کافه سعی بر این بوده تا با بهرهگیری از بهترین مشاورها بهترین کیفیت را به بازدیدکنندگان و گردشگران عرضه کنیم؛ به عنوان مثال، درخصوص چاییهایی که در این کافه به مهمانان عرضه میشود، باید گفت، از انجا که کافه سرابی نام سنتی را یدک میکشد، یک چای معمولی لیپتونی سِرو نمیشود و یک چای دَمی را عرضه میکنیم که مهمان با اندکی انتظار سفارش خود را با گرمکننده زیر آن دریافت میکند و یک چای دم کشیده اصالتدار ایرانی را با طعمی خاص و ماندگار در اعماق زمین و با آرامشی خاص میل میکند.
او درخصوص توسعه فضاهای گردشگری خانه تاریخی سرابی نیز عنوان کرد: در طبقه ۵- این خانه که بخشی از کافه است یک راه دسترسی به سازههای جهانی آبی تاریخی شوشتر به طول ۸۰۰ متر از دوره ساسانی وجود دارد که امیدواریم بتوانیم با همکاری مسئولان این مسیر را نیز بازگشایی کنیم.
سرابی خاطرنشان کرد: بازگشایی این مسیر قطعاً اتفاق هیجانانگیزی برای این خانه تاریخی و کافه سرابی خواهد بود چراکه گردشگر میتواند با طی مسیری در زیز زمین خود را در یک فضا و چشمانداز رویایی در محوطه آسیابها و آبشارهای جهانی شوشتر ببیند و بیش از پیش به اعماق تاریخ نفوذ کند.
هتل سنتی سرابی شوشتر از خانههای تاریخی شوشتر با قدمت ۲۱۰ سال متعلق به دوره قاجاریه است که در محله عبداللهبانو که از قدیمیترین محلههای شوشتر و مشرف به آسیابها و آبشارهای جهانی شوشتر است قرار دارد.