آخرین به روز رسانی: شنبه 18 بهمن 1404
آخرین به روز رسانی: شنبه 18 بهمن 1404
شنبه 18 بهمن 1404
کد خبر: 7410
تعداد بازدید: 24

آغاز تالیف دانشنامه «جندی‌شاپور» در دانشگاه صنعتی دزفول

آیین آغاز تدوین دانشنامه جندی‌شاپور با هدف معرفی جایگاه تاریخی این مرکز علمی، بازخوانی دستاوردهای پژوهشی ایرانیان و تقویت هویت ملی، با حضور مسئولان علمی، فرهنگی و دانشگاهی کشور در دانشگاه جندی‌شاپور دزفول برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، مدیر پایگاه میراث فرهنگی جندی‌شاپور و ایوان کرخه با اشاره به ظرفیت‌های تاریخی و جغرافیایی دزفول در این آیین اظهار کرد: جغرافیای دزفول بسیار خاص است و ظرفیت‌های خدادادی بسیاری دارد.

یعقوب زلقی افزود: مناطقی مانند چغامیش و چغابنوت شامل نظام طبقاتی، فاضلاب و مدیریت شهری بودند و هزاران سال قبل از جندی‌شاپور وجود داشتند.

مدیر پایگاه میراث فرهنگی جندی‌شاپور و ایوان کرخه ادامه داد: متاسفانه، بیش از ۹۰ درصد جغرافیای تاریخی این منطقه ناشناخته مانده است. ما در سال ۸۸ کاوش‌هایی در دزفول انجام دادیم و آثاری از 8000 سال قبل به دست آوردیم که کاملاً این آثار مستند شده و در مقالات چاپ شده‌اند.

او یادآوری کرد: پایگاه جندی‌شاپور در سال‌های ابتدایی ۹۰ شروع به کار کرد و روندهای کاوشی از سال ۹۵ آغاز شد. محوطه این دانشگاه ۱۰ هزار هکتار وسعت دارد و اقدامات خوبی در یک سال گذشته در حوزه زیرساخت‌ها انجام شده، اما هنوز جای کار زیاد است.

زلقی افزود: در هزاره نهم قبل از میلاد و حدود ۱۱ هزار سال پیش، محوطه چغابنوت و چغامیش دارای سیستم فاضلاب و دیگر طبقات مدیریت شهری بوده‌اند که مستندات قوی در خصوص بقایای شهری، خط و باستان در این منطقه وجود دارد.

او بیان کرد: نظام طبقاتی، مالیات، زندگی شهری و سیستم اداری در چغامیش باستان وجود داشته و بعد از آن در شوش باستان تحت عنوان ایلام باستان متمرکز شده است.

زلقی با بیان اینکه بخش مرکزی، هفت درصد تاریخ دزفول است، اظهار کرد: ۹۰ درصد تاریخ جغرافیایی دزفول هنوز ناشناخته است.

او ادامه داد: براساس کاوش‌های سال ۱۳۸۸، آثار دزفول مربوط به ۱۸ هزار سال پیش است و این یافته‌ها کاملا مستند است.

زلقی افزود: روند کاوش‌ها در جندی شاپور از اوایل سال ۱۴۰۰ شروع شد که البته کاوش در مساحتی به وسعت ۱۰ هزار هکتار عرصه و حریم دارد و بسیار دشوار است.

او تصریح کرد: با وجود اقداماتی که انجام شده است، جای خالی پژوهش و تحقیق محسوس است؛ طی یک سال و نیم گذشته در حوزه زیرساخت‌ها، معرفی، آموزش، احداث پارکینگ و مانیتورینگ با همکاری میراث خوزستان اقدامات خوبی انجام شده است، با این وجود چند دهه عقب‌ماندگی داریم.

زلقی گفت: وزارت میراث بسیار جدی پای کار است و بودجه‌ای که برای تامین زیرساخت و مطالعات در یک سال و نیم گذشته اختصاص یافته است، با ۱۰ سال گذشته برابری می‌کند.


طراحی و پیاده سازی: راد وب