آخرین به روز رسانی: شنبه 14 تیر 1404 |
آخرین به روز رسانی: شنبه 14 تیر 1404 |
،تنها زیراندازی که به کمک بافتن شکل نمیگیرد نمدمالی است. این ادعا از اسم این هنر نیز مشخص است. نمد + مالی. یعنی قطعهای که با مالیدن به دست میآید. در واژه نامه دهخدا نوشته شده است نمد نوعی از فرش که از پشم یا کرک مالیده حاصل میشود. در نمدمالی تنها ابزاری که نیاز است آب داغ است و زور بازو!
در نمدمالی عمل بافتن انجام نمیشود بلکه با ایجاد فشار و رطوبت و حرارت، موجب درهم رفتن الیاف پشمی میشوند. دو خاصیت جعدیابی و پوستهای شدن ِ پشم امکان تولید نمد را فراهم میکنند. پشمی که برای تولید نمد به کار میرود پشم بهاره گوسفند با الیاف بلند است.
از صابون و زرده تخم مرغ نیز میتوان برای بهتر شدن کیفیت کار استفاده کرد. مقدار پشمی که برای هرمترمربع نمد لازم است با مقدار پشم لازم برای تولید قالی برابر است، اما چون زمان تولید نمد بسیار کوتاهتر است (حدود یک روز) قیمت آن پایین است.
معمولا نمدمالان فعالیت خود را از اوایل فروردین ماه آغاز کرده و در اواخر مهرماه خاتمه میدهند و بهترین پشم در کار نمدمالی پشم شش ماهه اول سال است. پشم گوسفند: پشم به عنوان مهمترین ماده اولیه برای نمد مالی از خصوصیات ویژهای برخوردار است که اگر نبود این خصو صیات ویژه در پشم شاید ساخت نمد به عمل نمیرسید.
استان خوزستان به عنوان یکی از استانهای باستانی و با قدمت طولانی که بخشی از تمدن بزرگ ایران زمین را در خود جای داده است.
نوعی زیرانداز سنتی که مواد اولیه آن از پشم گوسفند و موی بز تهیه می شود و نقوش بکار رفته در آن به صورت خطوط شکسته و منحنی می باشد و مناطق تولید آن دزفول و بهبهان می باشد.